Hartsverhaal Josine

“Ik krijg het vertrouwen in mijn hart weer langzaam terug”

Fit, slank, jong, een perfecte bloeddruk en een voorbeeldig cholesterolgehalte. Toch bleek de kransslagader van Josine Mooij (39) 10 maanden geleden voor 90% dichtgeslibd te zijn. Ze moest met spoed worden gedotterd. Het bleek erfelijk te zijn. 

“Zowel mijn moeder als mijn vader hebben hartinfarcten gehad en zijn gedotterd”, vertelt Josine. “Beiden leven gelukkig nog en hebben nu stents, net als ik. En dat terwijl mijn ouders allebei slank en sportief zijn. Mijn moeder van 63 loopt hard. Mijn vader van 67 fietst veel en doet ook aan fitness, schaatsen en wielrennen. Ze hebben altijd al een laag cholesterolgehalte gehad en een goede bloeddruk. Mijn opa overleed helaas aan een hartinfarct toen hij 58 was. Van de cardioloog hoorde ik dat hartinfarcten veelal worden veroorzaakt door een ongezonde levensstijl, en dat het soms erfelijk is - zoals bij ons. Dat maakt het soms best spannend, vind ik. Gaat het nog een keer gebeuren? Wanneer? Krijgt mijn zoontje het later ook?”

Sporters
“Ik heb altijd hardgelopen”, vervolgt Josine. “Vroeger gemiddeld zo’n tien kilometer per rondje. Tot het moment dat ik klachten kreeg. Ik had tijdens het lopen een brandende pijn op mijn borst en pijn in mijn longen. Ik kon geen stap meer zetten. In het ziekenhuis waren ze er in eerste instantie van overtuigd dat het corona was. Zelf dacht ik al dat het mijn hart was. Maar op het hartfilmpje was niets te zien. Ik ging weer naar huis. De klachten bleven aanhouden en uiteindelijk zakte ik in elkaar in de slaapkamer. Mijn man belde 112. Omdat inmiddels duidelijk was dat het niet om corona ging, werd er toch naar mijn hart gekeken. Ik moest bij de cardioloog een fietstest doen. Hij zag meteen dat het mijn hart was. Mijn kransslagader bleek toen al voor 90% dichtgeslibd. Ik heb echt geluk gehad.”

Bijwerkingen medicijnen
Josine: “Helaas heb ik veel bijwerkingen van de medicijnen die ik na de operatie kreeg. Daarom ben ik in overleg met de cardioloog tijdelijk gestopt met de cholesterol medicatie. Ik kon na het innemen van de tabletten amper wakker blijven. Extreem moe en slaperig werd ik ervan. Eerst dacht ik dat het te maken had met de operatie, maar dat was volgens de cardioloog niet het geval. Ook mijn moeder heeft snel last van bijwerkingen van medicijnen. Zij is ook tijdelijk gestopt met bloedverdunners en cholesterol medicatie. Samen met de cardioloog kijken we nu naar andere medicijnen met minder bijwerkingen. Ik denk dat het goed is dat de Hartstichting onderzoek stimuleert naar erfelijke hartaandoeningen en in het bijzonder naar de invloed van medicijnen op vrouwen en op hun hart.”

Hartstocht 10 april 2021
Josine wandelt op 10 april 2021 de 10 kilometer Hartstocht. “Langer lukt me nu nog niet”, aldus Josine. “Ik ben bezig mijn conditie weer op te bouwen na mijn dotterbehandeling. Vlak na de operatie had ik nul conditie en kon ik maar net naar de auto lopen. Een sportarts helpt me nu met een opbouwschema voor mijn conditie. Mijn cardioloog vond dat een goed idee. Ik loop nu ongeveer 3 keer per week 3,5 tot 4 kilometer hard. En daar ben ik heel blij mee. Bewegen en gezond eten zorgt ervoor dat ik me fit en energiek voel. Daar kies ik nu heel bewust voor. Ik heb ook veel aan mijn Fitbit Sense horloge met ECG-functie. Daarmee kan ik bijtijds onregelmatigheden in mijn hartslag herkennen. Het helpt me het vertrouwen in mijn hart weer langzaam terug te krijgen. Op naar 10 april!”  

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen